Terug naar overzicht

Alles inzetten om veilige setting te creëren.

Joel Vogel, docent Albeda

De afgelopen maanden organiseerde LOKAAL verschillende socratische gesprekken met leerlingen van het Albeda College. Docent Joel Vogel vertelt hoe hij de gesprekken beleefd heeft.

"Het was een bijzondere gewaarwording om te zien wat er in de klas gebeurt wanneer Abdellah het gesprek met de leerlingen aangaat. De methodiek van Stichting LOKAAL betekent dat de gespreksleider volgens de socratische methode met de leerlingen praat over hoe zij naar bepaalde thema’s in hun leven aankijken. Wanneer hij start zet hij eerst alles in om een veilige setting te creëren. De leerlingen mogen hem dan ook van alles vragen waarop hij dan ook daadwerkelijk antwoord geeft. Zo merken ze dat het niet erg is om je open en kwetsbaar op te stellen. Ook benadrukt hij vervolgens dat alles wat besproken wordt binnen de muren van de klas blijft, en ook door de leerlingen niet tegen elkaar wordt gebruikt."

"In de gesprekken kwamen sommige zaken naar voren die zelfs voor mij als docent onbekend waren. Zo werden zeer intieme zaken besproken waarvan ik niet had verwacht dat de leerlingen bereid zouden zijn dat met een groep te delen. Dat heeft mij toen echt verbaasd. Uiteindelijk is er ook een Masterclass gegeven door LOKAAL aan de andere docenten van de branche zodat ook zij het gesprek met hun studenten aan kunnen gaan met de methodiek van de socratische dialoog. Het geheel is absoluut een meerwaarde voor de school."